Sovmask Test: De 9 Bästa Sovmaskerna 2024

En sovmask är ett enkelt men extremt effektivt hjälpmedel för bättre sömn. En sovmask blockerar ljuset, vilket ger dig möjlighet att uppnå djupare sömn och behålla den längre.

Om du sover vid ovanliga tider, vill koppla av när du reser eller är trött på att vakna tidigt på ljusa sommarnätter är en sovmask något för dig.

 

BÄST I TEST

REZT Sovmask *

REZT Sovmask toppar testet bland 9 sovmasker med 48 av 50 poäng. Den utmärker sig med sin överlägsna mörkläggning, exceptionell komfort och justerbarhet.

 

De bästa sovmaskerna i detta test

1. REZT Sovmask * – 100% mörkläggning och perfekt passform.
2. Cabeau Midnight Magic Sleep Mask – Velour-sovmask
3. Cocoon Eye Shades De Luxe – Perfekt resemask
4. The Shaped Eye mask – Funktionell sovmask
5. INF Sleeping Mask Silk – Kvalitet och komfort till ett bra pris
6. Leonites Luxury Sleepmask – Lyxig sovmask
7. Tempur sovmask – Valet för Tempur-entusiaster
8. Sea to Summit Travellight Sleeping Mask – Perfekt för barn och resenärer
9. CURA Eye Rest – Sovmask med viktad fyllning

En sovmask är inte bara användbar när du sover på natten. Den är också bra när du reser med flyg, buss eller tåg. Den är idealisk när du vill vila ögonen i ljusa omgivningar. Kort sagt, den är perfekt när du behöver vila oavsett tid eller plats.

Sovmasker kan verkligen förändra din vardag, och i det här testet guidar vi dig att hitta rätt produkt för dina behov och vad du ska leta efter när du väljer sovmask.

Kriterier för att utvärdera sovmasker

För att säkerställa en noggrann bedömning har vi tagit fram tydliga kriterier för varje sovmask. Så här har vi bedömt de olika sovmaskerna:

1. Mörkläggning

Här undersöker vi hur effektiv varje sovmask är för att blockera störande ljus. En idealisk sovmask ska ge totalt mörker, även i dagsljus. Tyvärr släpper de flesta masker in ljus och främst vid näsan, vilket är en välkänd utmaning för de som gör sovmasker.

2. Bekvämlighet

Hur bekvämt är det att bära sovmasken? Vi bedömde komforten under en längre tid och hur det känns runt huvudet, ansiktet och ögonen. Det är också viktigt att masken är bekväm att använda i olika sovställningar, speciellt för den som sover på sidan.

3. Material

Vi bedömde kvaliteten på sovmasken och materialen den är gjord av. Är materialen av god kvalitet? Hur tål den lite töjning och belastning? Kan den hålla över längre tid?

4. Justering

Vi testade hur enkelt det är att justera storlek och passform på sovmasken. En bra sovmask bör vara tillräckligt flexibel för att passa de flesta huvudformer och storlekar.

5. Pris

Här bedömde vi om priset speglar maskens kvalitet och funktion. Får du valuta för pengarna? Vi sökte efter masker som ger bästa möjliga upplevelse för pengarna.

Detta är vad du bör fråga dig själv innan du köper en sovmask

 • Vill du ha full eller delvis ljusblockering?
 • Föredrar du att det finns god plats för ögonlock och ögonfransar?
 • Hur länge kommer du att använda den?
 • Ska den ta väldigt lite plats och vara lätt att ta med på resor?
 • Ska masken passa små huvuden och barn?

Nedan hittar du vårt grundliga test av de 9 mest populära sovmaskerna. Vi har valt ut ett urval av masker för att möta olika behov. Oavsett om du vill ha totalt mörker, lyxigt siden, mer plats för ögonen eller bara vill ha en prisvärd modell.

Ta en titt på hela testet nedan för att hitta den sovmask som passar dig bäst.

Test av sovmaskerna: Utvärdering av varje produkt 

1. REZT Sovmask *[1] – 100% mörkläggning och perfekt passform.

Sovmasken från REZT är utan tvekan den bästa av de produkter vi undersökt och testat.

  Köp Nu

Mörkläggning: 10/10 ⭐

Detta är den enda sovmasken som blockerar 100% av ljuset i testet, tack vare maskens mjuka och unika design som effektivt formar sig runt ansikte och näsa.

Näsområdet på sovmaskerna är ofta en utmaning, eftersom alla har olika näsor och det är svårt att tillgodose allas behov. REZT har verkligen lyckats skapa en design som fungerar för de allra flesta människor.

Sovmasken har även testats i starkt ljus, där den ändå lyckades blockera 100% av ljuset tack vare sin goda kvalitet och tätheten runt näsa och ansikte.

Komfort: 10/10 ⭐

Komfort var helt klart en prioritet i utvecklingen av denna sovmask. Masken är gjord av ett skummaterial som är av god kvalitet och känns mjukt, samtidigt är den tillräckligt robust för att tåla lång användning.

Masken är designad med ögonhålor, vilket ger gott om plats för både ögon och ögonlock, så att du bekvämt kan öppna dem under användning. Har du någonsin upplevt att ha ögonbindel? Det kan vara ganska obehagligt när det är tryck på ögonlocken. Detta undviker du helt med denna mask, tack vare en 3D-design i skummaterial som anpassar sig efter varje unik ansiktsform.

Om du sover på sidan kommer denna mask inte att göra dig besviken. Bandet är tillräckligt platt för att inte störa dig när du ligger på sidan, och den är designad så att den inte rör sig för mycket när du rör dig i sängen.

Det enda lilla minuset är att skummaterialet buktar ut lite från ansiktet, och kan därför göra att själva sovmasken rör sig lite när man lägger sig på sidan, och inte tätar helt runt näsan. Men detta kräver bara en liten justering av hur du placerar din huvudkudde, så att du ligger bekvämt på sidan och blockerar 100% av ljuset.

Material: 10/10 ⭐

Materialen är inget att klaga på, de verkar vara av bra kvalitet och är samtidigt väldigt bekväma.

Man har också lagt ner en hel del arbete på sömmarna och kanterna på masken. Det finns inga vassa kanter eller sömmar som kan irritera användaren.

Vi förväntar oss att en sömnmask av denna kvalitet kommer att kunna hålla i många år framöver, helt enkelt baserat på materialen och kvaliteten och hur den är tillverkad.

Justerbarhet: 10/10 ⭐

REZT-sovmasken ger utmärkta justeringsmöjligheter för att säkerställa en bra passform för olika huvudformer och storlekar. Med en anpassningsbar elastisk rem kan den enkelt justeras för optimal komfort. Vi uppskattar att denna mask passar mer än 98% av användarna.

Skulle du ändå vara bland de 2% som inte tycker att masken passar, erbjuder REZT en 30 dagars nöjdhetsgaranti, så du kan prova sovmasken helt riskfritt och se om den passar dig.

Pris: 8/10 ⭐

Även om REZT Sovmask är något dyrare än vissa av konkurrenterna är den definitivt värd priset. Den höga kvaliteten på materialen och den exceptionella komforten den ger, samt förmågan att blockera 100% av ljuset gör den till ett bra köp för den som vill ha det bästa.

Totalt betyg: 48/50 ⭐

REZT sovmask kommer väldigt nära att vara den perfekta sovmasken. Det enda lilla minuset är priset, men med den kvalitet masken levererar tycker vi att den är värt det. Här får du en sovmask av bästa kvalitet som kan hålla i många år. Dess goda kvalitet och komfort har bekräftats av kunderna själva, med ett imponerande betyg på 4,7 stjärnor, baserat på 90 verifierade recensioner, vilket vittnar om maskens popularitet.

REZT erbjuder en 30-dagars nöjdhetsgaranti, så att du kan prova masken utan risk. Vi är dock ganska säkra på att när du väl använt sovmasken och känner kvaliteten, kommer du inte vilja lämna tillbaka den.

Pris: 349 SEK

  Köp Nu

Köp den om:

 • Du letar efter den bästa sovmasken på marknaden som blockerar allt ljus.
 • Du vill ha maximal komfort, och bara det bästa är gott nog.
 • Du vill ha en sovmask som du kan använda i många år framöver.

2. Cabeau Midnight Magic Sleep Mask – Velour-mask

Cabeau Midnight Magic är en favorit bland dem som söker optimal mörkläggning och komfort. Den kombinerar funktionalitet med en bekväm design och är särskilt känd för sin mjuka velour och justerbara kardborrband.

  Köp Nu

Mörkläggning: 9/10 ⭐

Med en mörkläggnings-förmåga på 99 % och en innovativ näskåpa är Cabeaus sovmask bland de allra bästa på marknaden när det gäller att blockera ljus. Den anpassar sig till ansiktets form och säkerställer en effektiv blockering av ljus, även när du ligger på sidan.

Komfort: 8/10 ⭐

Maskens mjuka velourmaterial och justerbara design bidrar till en hög grad av komfort. Nackdelen är att nässkyddet med tiden kan kännas lite hårt och skapa tryckpunkter, vilket kan minska komforten vid långvarig användning.

Material: 10/10 ⭐

Cabeau har valt material av högsta kvalitet, speciellt den robusta och delikata velouren. Detta lyxiga tyg känns inte bara bekvämt mot huden, utan är också slitstarkt och håller över tid. Den passar också alla med sin neutrala färg.

Justerbarhet: 9/10 ⭐

Den kommer med ett brett band med kardborrband, vilket ger en bra anpassning till olika huvudformer och storlekar. Justerbarheten är mycket bra, även om det kan vara ett mindre problem med kardborren som kan fastna i håret.

Pris: 8/10 ⭐

Cabeau sovmask är prissatt för att återspegla dess kvalitet och komfort. Det är kanske inte den billigaste på marknaden, men vi anser att den är ett bra köp med tanke på vad du får.

Totalt betyg: 44/50 ⭐

Cabeau Midnight Magic Sleep Mask sticker ut med sin nästan totala mörkläggning och bekväma design. Den är gjord av högkvalitativa material och har justerbarhet för att passa de flesta. Även om priset kan tyckas lite högt så är maskens hållbarhet och prestanda värt pengarna.

Pris: 299 SEK

  Köp Nu

Köp den om:

 • Du letar efter en sovmask i velour med bästa komfort och effektiv mörkläggning.

3. Cocoon Eye Shades De Luxe – Perfekt resemask

Cocoon Eye Shades De Luxe är den idealiska resemasken för dig som vill ha en kombination av stil, komfort och funktionalitet, designad med globetrotters i åtanke. Den är både lätt och hållbar, tillverkad av kvalitetsmaterial i mikrofiber och Ripstop-nylon. Med sin design ger den en bra upplevelse var du än befinner dig.

  Köp Nu

Mörkläggning: 8/10 ⭐

Sovmasken ger en bra mörkläggning på cirka 90-95%, beroende på hur väl du anpassar den. Det kan bli ett litet ljusinsläpp vid näsan, men med justering kan du nästan stänga ute allt ljus. Observera att för att uppnå full effekt kan det vara nödvändigt att trycka ner masken på näsryggen, vilket vissa kan tycka är obehagligt.

Komfort: 8/10 ⭐

Denna sovmask är mycket bekväm, tack vare det lätta materialet. Den kan vara lite tight över näsryggen, men det extra utrymmet runt ögonen minskar trycket och gör den bekväm att bära. Man kan inte blinka med den, men den ger en känsla av öppenhet och lätthet.

Material: 9/10 ⭐

Eye Shades De Luxe är gjord av mjuk mikrofiber på insidan och slitstark Ripstop-nylon på utsidan. Den kombinerar fleece runt ögonen med en lätt och slitstark nylon, vilket ger både komfort och hållbarhet.

Justerbarhet: 10/10 ⭐

Med ett elastiskt band och spänne kan masken enkelt justeras för att passa de flesta huvudformer och storlekar. Den sitter tätt och bekvämt oavsett hur du sover.

Pris: 9/10 ⭐

Priset på Eye Shades De Luxe speglar kvalitet och funktionalitet. Den kan verka lite dyr, men är hållbar och erbjuder komfort och bra mörkläggning. Öronproppar och en ficka för förvaring ingår, vilket ger ett mervärde.

Totalbetyg: 44/50

Cocoon Eye Shades De Luxe är en liten, lätt och hållbar sovmask som erbjuder bra mörker och komfort. Även om det finns några mindre problem med lätt läckage vid näsan och täthet över näsryggen, är denna mask idealisk för resenärer eller de som vill ha en lätt och bekväm sovmask. Med kvalitetsmaterial och sin praktiska design är den ett utmärkt val.

Pris: 199 SEK

  Köp Nu

Köp den om:

 • Du behöver en perfekt resemask som ger både komfort och funktionalitet.

4. The Shaped Eye mask – Funktionell sovmask

The Shaped Eye Mask – Go travel – en funktionell sovmask som perfekt balanserar mörkläggning, komfort och kvalitet till ett överkomligt pris. Denna mask är idealisk för användning hemma i sängen eller när du reser, tack vare sin lätta och kompakta design. Dessutom ingår öronproppar och en praktisk förvaringsväska.

  Köp Nu

Mörkläggning: 8/10 ⭐

Den formade sovmasken ger pålitlig mörkläggning och blockerar cirka 90 % av ljuset. Däremot kan en del ljus läcka in vid näsan, speciellt när du ligger på rygg eller på sidan. Genom att finjustera och anpassa masken kan du uppnå bra mörkläggning. En nackdel är att effekten kan förändras när man rör sig under sömnen.

Komfort: 8/10 ⭐

Denna mask är ett utmärkt val när det gäller komfort. Den ger tillräckligt med utrymme för ögonlock och ögonfransar, och det känns bekvämt oavsett vilken sovställning du föredrar. Det enda lilla minuset är att vissa kan uppleva lite obehag runt näsan när de använder den.

Material: 9/10 ⭐

Masken är gjord av högkvalitativa material som ger en solid och hållbar känsla. Slät polyester säkerställer en behaglig upplevelse och bidrar till maskens långvariga kvalitet.

Det finns andra masker med ännu bekvämare material, så det finns en liten nackdel med kvaliteten här. Du kan däremot vara säker på att den här sovmasken håller länge.

Justerbarhet: 9/10 ⭐

Masken kan justeras med ett elastiskt kardborrband, vilket ger bra justerbarhet. Detta gör det enkelt att anpassa masken för din egen bekvämlighet. Det är värt att notera att vissa kan tycka att kardborrbandet kan verka lite onödigt långt när masken dras åt.

Pris: 9/10 ⭐

Denna sovmask ger mycket för pengarna! Priset är rimligt och du får ett extra värde med öronpropparna och den lilla väskan som ingår.

Totalt betyg: 43/50 ⭐

The Shaped Eye Mask är en bekväm och praktisk sovmask för både hemmabruk och resor. Den blockerar ljuset bra och kan justeras för att passa perfekt. Masken är lätt och kommer med öronproppar och en förvaringsväska, allt till ett överkomligt pris.

Pris:  199 SEK

  Köp Nu

Köp den om:

 • Du vill ha en sovmask av hög kvalitet och samtidigt få valuta för pengarna.

5. INF Sleep mask Silk – Kvalitet och komfort till ett bra pris

INF sovmask i 100% siden erbjuder en perfekt balans mellan stil, komfort och funktionalitet, allt till ett rimligt pris.

  Köp Nu

Mörkläggning: 8/10 ⭐

Sovmasken blockerar 95 % av ljuset. Även om den täcker det mesta släpps det in lite ljus vid näsan, så den som vill ha totalt mörker bör notera detta.

Komfort: 8/10 ⭐

Sidentyget känns bekvämt, men trycket på ögonen kan vara en utmaning för vissa. Masken är ändå väldigt lätt och tar minimalt med utrymme, vilket gör den idealisk för dig som föredrar att sova på sidan.

Material: 7/10 ⭐

Masken är gjord av ett mjukt och skönt sidentyg som ger en lyxig känsla. Det är viktigt att notera att masken kan förlora sin ursprungliga form med tiden och att den inte är lämplig att tvätta. Detta kan påverka både maskens hållbarhet och funktionalitet.

Justerbarhet: 9/10 ⭐

Sovmasken har en justerbar resår som gör det enkelt att anpassa den till olika huvudstorlekar. Detta säkerställer att masken passar nästan perfekt för alla användare.

Pris: 10/10 ⭐

Den här sovmasken får höga betyg för priset. Den ger bra kvalitet till ett rimligt pris och är det perfekta valet för den som vill ha bra kvalitet utan att behöva betala för mycket.

Totalt betyg: 42/50 ⭐

INF sovmask i 100% siden är en exceptionell sovmask som erbjuder en bekväm upplevelse till ett bra pris. Masken får högt betyg för både kvalitet och pris, och är ett idealiskt val för dig som vill ha bra mörker och komfort utan att behöva betala för mycket. Maskens neutrala och tidlösa design gör att den passar de flesta. Värt att notera är att den som letar efter en mer robust sovmask, eller som inte vill ha en mask som trycker mot ögonen, bör överväga andra alternativ.

Pris: 99 SEK

  Köp Nu

Köp den om:

 • Du vill ha en prisvärd sovmask som ger mörker och är bekväm.
 • Du behöver en lätt och justerbar mask som passar för att sova på sidan.

6. Lenoites Luxury Sleep Mask – Lyxig sovmask

Lenoites Luxury Sleep Mask är en favorit bland kvinnor som uppskattar mulberry-sidenets stilfulla utseende och bekväma känsla. Den är inte skrymmande och inte fokuserad helt på funktion, som många andra sovmasker. Det är också den mask i testet med den snyggaste förpackningen, vilket gör den till en idealisk present.

  Köp Nu

Mörkläggning: 8/10 ⭐

Med 95 % mörkläggning blockerar masken det mesta oönskade ljuset. Den släpper in lite ljus över näsan, vilket är viktigt att ta hänsyn till i bedömningen om du behöver fullständig mörkläggning.

Komfort: 8/10 ⭐

Mulberry-silkets mjukhet och kvalitet ger en behaglig känsla, speciellt lämplig för sidolägen. Det lyxiga materialet ger också en extra känsla av välbefinnande, även om trycket mot näsan och ögonlocken kan påverka sovkomforten för vissa, speciellt om de bär smink.

Material: 10/10 ⭐

Materialvalet är enastående, med mycket högkvalitativt mulberry-siden, vilket ger masken en mjuk och smidig känsla. Både färgen, designen och kvaliteten på materialet förstärker den lyxiga känslan och bidrar till en exklusiv användarupplevelse.

Justerbarhet: 6/10 ⭐

Det elastiska bandet, som inte är justerbart, kan begränsa hur bra masken sitter. Med tiden kan resåren bli något sämre, vilket kan göra att den inte fungerar lika bra.

Pris: 6/10 ⭐

Lenoites sovmask säljs till ett pris som speglar den höga kvaliteten och lyxen. Den ligger i den dyra nivån jämfört med de andra i testet. Även om priset kan verka högt är det en bra investering i god sömnkvalitet och komfort, för den som värdesätter lyxiga produkter.

Totalt betyg: 38/50 ⭐

Lenoites sovmask sticker ut med sin stil och komfort. Den är perfekt för dig som vill förbättra din sömn med en kvalitetsprodukt. Även om priset är högt och justerbarheten kunde vara lite bättre, erbjuder masken en lyxig och bekväm upplevelse för den som uppskattar det där lilla extra.

Pris: 485 SEK

  Köp Nu

Köp den om:

 • Du uppskattar en extra mjuk sovmask gjord av högkvalitativa material, och som ser exklusiv ut.
 • Du sover på sidan och vill ha en sovmask som är bekväm och anpassad efter din sovställning.

7. Tempur sovmask – valet för Tempur-entusiaster

Tempur sovmask är en premium sovmask för den kräsna, där bara den bästa kvaliteten är tillräckligt bra. Den är tillverkad av det välkända TEMPUR®-materialet, med sina tryckavlastande och bekväma egenskaper. Om du föredrar TEMPUR®-materialet bör denna sovmask vara ett självklart val för dig.

  Köp Nu

Mörkläggning: 9/10 ⭐

Sovmasken blockerar ungefär 99 % av ljuset, men den kräver korrekt placering för maximal effekt. Den skiljer sig ganska mycket från de andra sovmaskerna i testet, men man vänjer sig vid detta med tiden.

Komfort: 6/10 ⭐

TEMPUR®-materialet erbjuder exceptionell tryckavlastande komfort, speciellt märkbart runt känsliga områden i ansiktet. Nackdelen är att masken kan kännas lite skrymmande över näsan, och tjockleken kan skapa extra tryck när du ligger på sidan. Dessutom tenderar kardborrbandet att lätt fastna i håret, vilket minskar den totala bedömningen av komfort även om tempur-materialet i sig själv ger en komfort som förväntat.

Material: 8/10 ⭐

Kvaliteten på TEMPUR®-materialet är utan tvekan hög, och ger en mjuk och behaglig känsla mot huden. Vissa element som remmen kan verka som en sämre lösning jämfört med kvaliten på resten av sovmasken.

Justerbarhet: 9/10 ⭐

Sovmasken har en justerbar rem och kan anpassas till alla huvudstorlekar, men är kanske inte idealisk för mindre barn.

Pris: 6/10 ⭐

Tempur sovmask ligger i den högre prisklassen, men med TEMPUR®-tekniken kommer upplevelsen av det bekväma materialet och den höga kvaliteten att motivera kostnaden.

Totalt betyg: 38/50 ⭐

Denna sovmask är ett utmärkt val för dig som kanske redan har en säng, madrass eller kudde från Tempur, och vill komplettera sitt Tempur-set. Det mjuka TEMPUR®-materialet säkerställer komfort även under längre perioder.

Pris: 399 kr.

  Köp Nu

Köp den om du:

 • Uppskattar bra komfort och bara det bästa materialet är bra nog

8. Sea to Summit Travellight Sleeping Mask – Perfekt för resenärer och barn

Travellight sovmask från Sea to Summit är ett bra val av sovmask för resenärer eller för barn. Den justerbara remmen säkerställer en bra passform för alla. Materialen är mjuka, masken är lätt och den tar nästan ingen plats när den är ihopvikt. Lätt att ha i fickan eller handbagaget. Dessutom följer det med ett par enkla öronproppar.

  Köp Nu

Mörkläggning:8/10

Sovmasken ger bra mörkläggning med sin speciella näsflik som hjälper till att blockera ljus. Den blockerar så mycket som 95 % av ljuset, och även om den ger en solid mörkläggning släpper den ändå igenom en liten mängd ljus. Sammantaget har masken en tillfredsställande grad av ljusblockering.

Komfort: 7/10

Den är lätt och gjord av mjukt mikrofibertyg, en bra kombination som ger en rese-sovmask som ska vara lätt att ta med sig. Den kan vara lite svår att hålla på plats, och den kan trycka något mot ögon och ögonlock, vilket kan minska komforten.

Den kan användas av vuxna, barn och personer med lite mindre huvud, eftersom den inte har hålrum för ögonen av en specifik storlek.

Material: 8/10

Materialet är generellt av hög kvalitet, med ett mjukt mikrotyg mot ögonen och ett slitstarkt tyg med rutor påsytt på framsidan. Sömnaden på produkten är däremot inte lika bra, och skulle kunna förbättras.

Justerbarhet: 7/10

Den justerbara resåren med spänne möjliggör anpassning, men det kan vara svårt att få masken att sitta bra utan att den glider runt.

Pris: 6/10

Lågt pris placerar masken i den lägsta prisnivån jämfört med andra sovmasker i testet. Även om den är billig, är värdet väl baserat på produkten du får. För den som letar efter en billig sovmask för resor, eller den som vill ha en lätt mask kan produkten ändå vara ett vettigt val.

Totalt betyg: 36/50 ⭐

Sea to Summit Travellight sovmask är ett utmärkt val för dem som är på resande fot, tack vare sin lätthet, komfort och effektiva mörkläggning. Med sitt mjuka mikrofibertyg och praktiska design är den idealisk för både vuxna och barn. Även om det kan finnas vissa utmaningar med att justera den för att sitta stabilt, och resåren kunde vara av bättre kvalitet, är det en bra lösning för den som letar efter en lätt, billig och bekväm sovmask.

Pris: 199 SEK

  Köp Nu

Köp den om:

 • Du letar efter en lätt sovmask som enkelt kan tas med på dina resor.
 • Du behöver en sovmask för barn.
 • Du vill ha bra komfort och inte har något emot tyg mot dina ögonlock.

9. CURA Eye Rest – Sovmask med viktad fyllning

Upplev en unik sovmask från CURA, specialdesignad för att ge fullständig mörkläggning och med sin vikt ger ett behagligt tryck mot ögon och ansikte, vilket bidrar till ökad avslappning.

  Köp Nu

Mörkläggning: 9/10 ⭐

CURA Eye Rest ger utmärkt mörkläggning. Den blockerar 99% av ljuset när du ligger på rygg, men tänk på att en del ljus kan tränga igenom om du ligger på sidan.

Komfort: 2/10 ⭐

Även om maskens vikt kan ge vissa en lugnande känsla, känns den lite tung och obehaglig för andra, speciellt när den trycker mot ögonen. Masken är stabil i ryggläge, men kan glida och kännas obekväm i sittande eller sidoliggande läge.

Material: 5/10 ⭐

Masken är gjord av materialet bambu som är behagligt för huden, men den kan upplevas som skrynklig och mindre mjuk än förväntat. Kvaliteten är tillfredsställande, men är inte i paritet med de bästa produkterna på marknaden.

Justerbarhet: 8/10 ⭐

Med kardborrband och elastiskt band kan CURA sovmask justeras för att passa de flesta huvudformer och storlekar. Kardborrbandet fastnar dock lätt i håret, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.

Pris: 4/10 ⭐

Med tanke på de blandade reaktionerna kring komfort och kvalitet, samt det faktum att CURA Eye Rest är den dyraste av sovmaskerna i testet, kan priset tyckas högt för vad den erbjuder. För den som letar efter vikt i sin sovmask kan det ändå vara en investering värd att överväga.

Totalt betyg: 28/50 ⭐

CURA Eye Rest sticker ut med sin vikt och förmåga att blockera ljus. Det är en specialiserad mask som kan tilltala dem som söker den unika känslan av tyngd och tryck mot ögon och ansikte. Med sin speciella komfort och material är den kanske inte för alla, och prisläget speglar snarare en nischprodukt än bredd. Den rekommenderas inte för resor eller under långa perioder i sittande ställning, eftersom den sjunker ner och känns tung.

Pris: 395 SEK

  Köp Nu

Köp den om:

 • Du letar efter en sovmask med bra mörkläggning och föredrar hög vikt, som ger ett behagligt tryck mot ögon och ansikte.

Investera i bättre sömn

Du är inte ensam om du kämpar med sömnproblem. Många upplever att de sover lätt, vaknar för tidigt eller att det tar lång tid att somna. Mycket handlar om att vår dygnsrytm regleras av solljuset, vilket man lätt märker när sommaren kommer, och solen är uppe långt in på natten. Som tur är behöver man inte anpassa sin dygnsrytm efter solen, utan istället få hjälp av en bra sovmask. Sovmasker kan hålla ljuset ute och på så sätt simulera att det är natt. När hjärnan antar att omgivningen är helt mörk kommer produktionen av sömnhormon melatonin att öka och göra det lättare att sova. Därför kan en sömnmask hjälpa oss att sova, och sova lite längre, eller hjälpa oss att somna snabbt när vi tar en tupplur på dagen.

Känn dig utvilad varje dag – även om du jobbar natt

När du använder en sovmask kan du förlänga tiden din kropp tror att den behöver sova. Du kommer att upptäcka att du varvar ner snabbare och att du uppnår en djupare sömn. Detta hjälper dig att vakna klar och mer utvilad.

När du skaffar en sovmask behöver du inte längre bara acceptera att du är sömnlös och rastlös. Du kan enkelt få ordning på din sömn med en mask anpassad för dig, och visste du hur användbar den är för dig som jobbar natt? Att bara dra för gardinerna är vanligtvis inte tillräckligt när man försöker få en god natts sömn under dagen. Använd istället en sovmask som är både billigare och bättre.

Sov gott på din resa

Om du ska resa är sovmasken ett utmärkt resesällskap. Under en flygning hittar du lugnet mycket snabbare om du bär en bra sovmask. En bra lösning för den som både vill resa och vila ögonen.

De flesta vet att det kan vara svårt att vila sig när man reser, eftersom det skapas så många intryck som håller en vaken, och ofta lyckas man bara slumra till lite. Här utsätts du för både sittande, olika ljud från andra resenärer och inte minst mycket ljus. Allt detta stör din sömn, och du kan även “rycka till” lite när du precis ska somna. Genom att använda en sovmask kan du skydda dig mot detta, och därmed vara vaken och pigg när du kommer fram till ditt semestermål eller möte.

Sovmasker för både barn och vuxna

Har du barn som också behöver hjälp med att få tillräckligt med sömn? Ja, då finns det många bra modeller för dem också, gärna i lite roliga färger som också ger komfort. Se det som en bra investering, eftersom barn som får tillräckligt med sömn är glada barn. En annan fördel är att barnet kan tappa lite av tidsperspektivet, och därmed klara längre resor.

Hur man väljer rätt sovmask

Sovmasker finns i en mängd olika varianter och det är inte så att en sovmask automatiskt passar alla. Vi har tittat närmare på vad du bör tänka på när du ska välja en ny sovmask.

Du måste hitta en modell som du känner är bekväm för dig.

Tänk därför på följande saker:

Ska ögonen hållas fria?

Det är viktigt att veta om du gillar känslan av tyg mot dina ögon. Om du är en av dem som inte tycker om detta så finns det sovmasker som ger fria ögon. Generellt sett kommer de flesta sovmasker av god kvalitet inte att vara till besvär för dina ögon. Om du är orolig för hur sovmasken känns mot ögonen bör du välja bra material, som det populära siden-materialet.

Välj ett bekvämt tyg som passar din användning

En av de första sakerna du bör tänka på är att tyget känns skönt mot din hud. En annan viktig sak är att tyget inte ska vara för varmt och orsaka svettningar. Tänk också på att ta hänsyn till allergier. När man väl har tagit hänsyn till komforten är nästa steg att hitta den bästa modellen för dig.

Hur genomskinlig är sovmasken, det vill säga hur tätt är materialet, och hur bra är masken på att stänga ute ljus. Här är det viktigt att tänka på hur mycket ljus du kommer att blockera med hjälp av din mask. Behöver du en modell som ger 100 % mörkläggning? Eller behöver du en modell som bara blockerar det mesta ljuset? Om du främst ska använda den i ditt sovrum, behöver du med största sannolikhet inte ha en med 100 % mörkläggning.

Vilken sovställning har du?

Du kanske inte visste det, men sovställningen påverkar vilken mask som passar bäst. Är du en person som brukar sova på sidan, magen eller rör du dig mycket? Då ska du välja en mask av tunt tyg så att den inte kommer i vägen.
För dig som bara sover på rygg är det sällan några utmaningar när det kommer till valet av sovmask. Du kan gärna välja en mask som är både tjockare och tätare.

Stora eller tjocka masker stöter emot din kudde, vilket kan få sovmasken att röra sig och få dig att sova dåligt.

Ta hänsyn till din ansiktsform

Slutligen måste du komma ihåg vilken maskform som passar ditt ansikte. Studera och se vilken ansiktsform du har och välj en mask som passar och tar hand om din sömn på ett bra sätt. Om du letar efter en mask som kan användas av flera personer är det klokt att välja en med justerbar rem.

Hur mycket kostar en sovmask?

Som vi har nämnt tidigare: En sovmask är en investering. Även om sovmasker finns i många olika prisklasser kan du oftast få tag i en snygg och bra mask för mellan 50 – 500 kr.

Som de flesta produkter du köper finns det ett visst samband mellan kvalitet och pris, men det betyder inte att du måste ha en stor plånbok för att få en god natts sömn. Sovmasker ligger generellt i en låg prisklass och efter att vi i det här testet berättat vilka som passar bäst, kan man nästan säga att det vore dumt att inte prova på.

Övriga tillbehör

Vill du vara säker på att du kommer att kunna stänga ute hela världen när du går och lägger dig? Då är det lämpligt att du även använder en nackkudde och ett par öronproppar. De flesta kanske inte vill ha med sig en nackkudde på kollektivtrafiken efter jobbet, men det kan vara en strålande idé när man ska på semester. Öronproppar blockerar mycket ljud och hjälper dig också att hitta lugnet snabbare.

Vanliga frågor

Vilken sovmask är bäst i testet?

Att peka ut en sovmask som den bästa i ett test vore omöjligt, eftersom vi människor är så olika. Det är därför du här hittar 9 av de mest sålda sovmaskerna på marknaden, så att du själv kan bedöma vilka som är de allra bästa för dig!

Hur mycket kostar en sovmask?

Sovmasker kan kosta från 50-800 kr, beroende på vilket märke och kvalitet du väljer. Du kan till exempel välja en av de billigaste, som en sovmask av kinesisk kvalitet, som inte håller särskilt länge men får jobbet gjort under en period. Lägger du till lite mer på din investering får du en mycket bekvämare mask, som stänger ute allt ljus och inte minst kan du använda den i många år framöver.

Var köper man sovmasker?

Sovmasker säljs både på apotek, parfymerier, hälsokostbutiker och i webbutiker. Hittar du din nya sovmask på nätet kan du spara pengar och ha ett mycket större utbud än vad du kan hitta i fysiska butiker.

Vad gör en sovmask?

Kort sagt, sovmasker blockerar ljuset runt ögonen, och kommer därför att hjälpa dig att sova bättre. Ska du sova innan solen har gått ner, eller gillar du att sova på flyg eller bilresor? Då bör du överväga en bra sovmask, som även kan vara en bra genväg till större välbefinnande i vardagen eller på resande fot.

Vad ska jag tänka på när jag köper min nya sovmask?

Du måste basera ditt val på vad du vill ha ut av masken och vad du ska använda den till. Genom att hitta en mask som matchar dina behov när det kommer till placering, längd och mörkläggning blir du förmodligen mycket nöjd med din nya sovmask.